אין ספק כי ביקור בעיר לליבלה הוא משיאיו של כל טיול מאורגן לאתיופיה. לא משנה אם מדובר בטיול ג'יפים, טיול גאוגרפי או טרק מאתגר – לליבלה היא ממש "יעד חובה" לכל מבקר בטיול מאורגן לאתיופיה. מה הופך אותה למקום כה מושך? למה אסור לוותר עליה?
לליבלה היא עיר השוכנת בצפון אתיופיה, במחוז אמהרה, במרחק של כ-645 ק"מ מאדיס אבבה, עיר הבירה.
נכון לשנת 2015 מנתה העיר כ-27,000 תושבים, רובם ככולם הם נוצרים המשתייכים לכנסייה האתיופית. לליבלה ממוקמת ברמה שגובהה כ-2,500 מ' מעל פני הים והיא מהווה עיר מרכזית לאזורה.
לליבלה היא אחת משתי הערים הקדושות ביותר באתיופיה, יחד עם אקסום, ומהווה מוקד עלייה לרגל וחגיגות דתיות חשובות. החג הדתי החשוב ביותר הנחוג בלליבלה הוא הטימקט – חג ההתגלות – בו "מגלים" את ארון הקודש ועורכים טקס הטבלה.
ידוע כי לליבלה הייתה עיר הבירה בתקופת שושלת זאגווה במאות ה-12 וה-13. מקובל להניח כי בתקופת שלטונו של הקיסר גברה מסקל לליבלה נעשתה חציבת הכנסיות בסלע (על האתר הרחבה בהמשך).
קיימות כמה מסורות לגבי הסיבה לחציבת הכנסיות, בין היתר ביקורו של הקיסר בירושלים ונסיון לשחזר אותה או כתוצאה של התגלות האל בפני הקיסר. בכל אופן הקשר בין העיר ובין ארץ הקודש הדוק, ועל כך מעידים שמות מקומות: נהר הירדן (הנהר העובר בעיר), דברה זיית (הר הזיתים) ועוד.
היסטוריונים שונים שחקרו את המקום הגיעו למסקנות שונות, חלקם אף טוענים כי לא ניתן לשייך את כל המבנים לתקופה אחת בהיסטוריה ולכן המסורות הנ"ל נותרו עד היום בגדר השערות. האגדות הנקשרות בלליבלה מוסיפות נופך של מסתורין לאתר מרהיב זה, מהאתרים המרתקים ביותר בכל סוגים ואפשרויות הטיולים המאורגנים לאתיופיה. מעניין לשמוע על הסיפורים השונים שנקשרו במקום בעת ביקור במתחמי הכנסיות המיוחדות.
האתר בה"א הידיעה בלליבלה. מדובר בשני מתחמים, בהם שלל כנסיות מתוכן 11 הוכרזו אתר מורשת עולמית ע"י אונסק"ו. אתר הכנסיות החצובות הוא הסיבה המרכזית לביקור בללילבה, כאשר טיול מאורגן לאתיופיה כולל סיור מקיף בכל אחד מהמתחמים.
במקום שוררת אווירה מיוחדת בזכות הקדושה המיוחסת לו והמבנים בחלקם מרתקים. המתחמים נחלקים לשניים – אחד מצפון לנהר הירדן והשני מדרום-מזרח לו.