תפריט ראשי

אזור גיאוגרפי

מדינות

סוג טיול

קשה לדבר על טיול מאורגן ביפן בלי להזכיר את תרבות האוכל של מדינה מרתקת זו.

המטבח היפני התפתח במשך מאות שנים והתעצב לאור שינויים ומגמות בכל התחומים – כלכלה, חברה, דת ופוליטיקה.

טיול מאורגן ליפן: המטבח הקלאסי

באופן מסורתי, המטבח היפני מתבסס על אורז ונודלס, מיסו, מצרכים עונתיים, דגים, פירות ים, ירקות מוחמצים וירקות בציר. דוגמה לשינוי מהותי שעבר המטבח היפני – כניסתו של הבשר למטבח, אשר היה אסור לאכילה במדינה עד המודרניזציה שעברה יפן במחצית השנייה של המאה ה-19.

ארוחה יפנית טיפוסית מסורתית כוללת מס' רכיבים:

  • קערת אורז
  • קערת מרק מיסו
  • ירקות מוחמצים
  • מנת בשר או דג 

חוץ מאורז, גם אטריות שונות פופולריות, כמו אודון, סובה וראמן שכולנו מכירים כבר גם פה אצלנו.

האורז הוא מחומרי הגלם הבסיסיים והנפוצים ביותר. ביפן מגדלים אינספור סוגי אורז שונים! מלבד האורז הבסיסי המוגש לצד מנות אחרות, ביפן מייצרים ממנו גם עוגות אורז (מוצ'י), קרקר אורז (סנביי) וכמובן את שיכר האורז – סאקה, שאין טיול מאורגן ביפן מושלם בלי לגימה ממנו.

האטריות הפופולריות אודון מיוצרות מקמח חיטה, מבושלות במים ומוגשות לרוב בציר כלשהו. אטריות הסובה הן דקות יותר וכהות יותר מהאודון והן מוגשות לרוב עם רוטב, בצל ירוק וואסבי. הראמן הן אטריות ביצים המוגשות באופן מסורתי בציר חם המועשר במיסו ובו תוספות כמו בשר חזיר צלוי ונבטים. הראמן הוא מנה פופולרית בכל רחבי יפן, כשבכל אזור יש את התוספות האופייניות לו. הראמן נפוץ כיום גם בעולם וגם אצלנו בארץ שפים ידועים מגישים אותו במסעדות שלהם.

כיוון שיפן היא מדינת איים מוקפת ים, לדגים ולפירות ים יש מקום מכובד בדיאטה המקומית. את מאכלי הים מגישים בשלל אופנים, מהסושי והסשימי הנאים ועד הטמפורה המטוגנת בשמן עמוק, וגם אלו מהווים חלק בטיול המאורגן.

נזכיר גם את מוצרי הסויה הנפוצים מאוד ביפן. המאכל המוכר ביותר העשוי מפולי סויה, בין היתר, הוא המיסו. את המיסו המסורתי מייצרים בתהליך של תסיסה מאורז, פולי סויה, מלח ושמרי קוג'י. התוצר הוא מעין משחה שממנה בהמשך אפשר להכין את המרק הידוע וכן רטבים ומטבלים. גם רוטב הסויה והטופו הם מוצרים בסיסיים במטבח היפני שנכנסו זה לכל העולם המערבי. מאכל מיוחד המופק מפולי סויה אותו אנחנו לא מכירים בארץ, הוא הנאטו (natto) - פולי סויה מותססים. המאכל נחשב לבריא מאוד ופופולרי, אבל הריח שלו קשה למי שלא רגיל.

המטבח העכשווי שנפגוש בטיול ליפן

בימינו, המטבח היפני הוא מראה מקסימה של שילוב של ישן וחדש – הקדמה והטכנולוגיה המואצת לצד מלאכות עתיקות וכבוד למסורת. בעוד שלמאכלים ולסגנון ההגשה המסורתי יש הרבה מקום, חידושים מודרניים מקבלים במה לא פחות מרכזית.

במהלך טיול מאורגן ליפן, אחת האטרקציות היא לראות ולטעום (כמובן) שפע של ומאכלים שונים ומשונים, חלקם בעלי מרקים, ארומות וטעמים בהם אנחנו לא מורגלים. בתחום הזה בולטים בעיקר חטיפים.

  • חטיפי הקיט קט שהפכו לאחת ה"מזכרות" החביבות על המטיילים הישראלים, החוזרים לארץ כשבתיקם קיט קט בטעם תה ירוק, ווסאבי, פלפל חריף ועוד (ישנם מעל 10 סוגים שונים!)
  • פרינגלס נמכר ביפן בטעמים מיוחדים כמו אצות, סרטנים ושרימפס.

ביפן כמו ביפן, גם האריזות של המוצרים מעוצבות בקפידה ובמחשבה, והן מלאות צבעוניות עליזה ומיוחדת.